Scroll Down

Ce condiții trebuie să îndeplinesc pentru a face parte din acest proiect?

Oricine poate fi antreprenor social. Noi îți oferim cunoștințele necesare, iar tu, ai nevoie de puțină disponibilitate și de un buget minim pentru a putea contribui la reducerea abandonului școlar.

Ce trebuie să fac?

Adopți un caz social pe care îl susții financiar pentru a-i asigura o șansă în plus la educație. Sunt copii care își doresc să urmeze o formă de învățământ, însă lipsurile financiare îi împiedică să facă acest lucru. Tu ești cel care poate să aducă o schimbare în viața acestor copii.

Ce este acest proiect?

Cauza mea este un program simplu și usor de implementat prin care oricine se poate implica în reducerea abandonului școlar, adoptând un caz social. Proiectul sprijină oamenii care vor să ajute și nu știu cum să facă acest lucru.

Ce rol voi avea în cadrul Fundației? În ce va constă colaborarea mea cu voi? Voi fi voluntar?

Cauza Mea nu presupune semnarea unui contract cu Fundația și nici nu vei fi voluntarul nostru. Practic, vei avea propriul proiect social, rolul nostru fiind unul consultativ. Noi te învățăm cum să planifici și să implementezi proiectul, cum să gestionezi situații dificile și cum faci astfel încât contribuția ta să aibă un impact maxim.

Ce are Fundația de câștigat din acest proiect?

În cei 27 de ani de activitate, Fundația a reușit să sprijine un număr de aproximativ 35.000 de copii. În ciuda eforturilor noastre, România înregistrează în continuare o rată mare de abandon școlar. Câștigul nostru este impactul în comunitate pe care orice om îl poate avea și implicit de scăderea ratei abandonului școlar.

Cum găsesc un caz social?

Dacă nu cunoști deja o familie cu posibilități financiare reduse, îți recomandăm să stai de vorbă cu profesorii unei școli sau chiar cu un preot din comunitatea ta. Aceștia cu siguranță cunosc familii cu posibilități reduse și îți pot recomanda.

Am timp pentru un astfel de proiect?

Cauza mea este un proiect ce nu îți va consuma mult timp, mai ales, dacă respecți pașii de implementare și sfaturile noastre.

Sunt mamă singură. Sunt în siguranță intrând în contact cu un astfel de caz?

Prima interacțiune pe care o ai cu cazul tău social va fi o vizită de evaluare. Îți recomandăm să o faci însoțită de un specialist al Fundației. Ulterior, dacă ai suspiciuni cu privire la siguranța ta în raport cu familia, ai posibilitatea să selectezi alt caz.

Pentru a strânge fondurile, am nevoie de o dovadă de la Fundație din care să reiasă că fac parte din acest proiect?

Nu. Cea mai eficientă metodă de a strânge fondurile este să apelezi la prieteni, cunoștințe și colegi. Prezintă-le un plan realist și eficient de ajutor. Acesta o să fie conceput după ce vei cunoaște familia, cu ajutorul unui ghid de fundraising.

Eu doresc să sprijin copii prin meditații la limba engleză? Este posibil acest lucru?

Orice ajutor este binevenit și noi ne dorim cât mai mulți oameni implicați. Însă, această formă de ajutor nu este recomandată în proiectul Cauza Mea. Îți putem recomanda un alt proiect în care te poți implica. La Centrul Generații avem mereu nevoie de voluntari care să lucreze cu copiii.

De ce trebuie să mă învețe Fundația cum să ajut? Pot să fac asta și singur.

Căutăm oameni care vor să ajute, dar care până acum nu au știut cum s-o facă sau nu au găsit acel mic imbold necesar. Inițial, lucrurile par simple, atât de simple, încât îți vine să le faci singur. Din experiență îți spunem că vor apărea situații dificile. Vei întâmpina dificultăți în gestionarea relația cu familia, în limitele pe care le pui, dar și în ceea ce privește posibilele insistențe ale membrilor familiei de a le oferi mai mult ajutor. Rolul Fundației este de a-ți oferi sprijn și expertiză în asistență socială.

De ce atâtea reguli, de ce nu mă lăsați să ofer mai mulți bani sau să ajut altfel?

Metoda pe care noi ți-o propunem a fost testată în peste 10 ani de activitate a Fundației și a dat cele mai bune rezultate pentru copiii ajutați. În asistența socială este mai important ajutorul la momentul potrivit decât valoarea ajutorului. Ai încredere în noi!

Pot sa fac asta prin asociația pe care o am împreună cu prietenii mei?

Proiectul este gândit pentru persoane fizice care vor să își dezvolte un proiect social, dar dacă tu ai o asociație mică și fără prea multă experiență, ghidul nostru ar putea să fie ajutorul de care ai nevoie la început de drum.

Cum strâng fondurile necesare?

Îndată ce vei decide să faci parte din proiectul Cauza mea, îți vom pune la dispoziție un ghid de strângere de fonduri.

Cineva mi-a recomandat o familie nevoiașă, cum procedez la primul contact cu familia?

Fiind primul tău contact cu un proiect social, te sfătuim să fii neutru și obiectiv. Le comunici printr-un apel telefonic inițiativa ta și ulterior stabilești o întâlnire cu membrii familiei.

Dacă vizitez o familie înseamnă că trebuie s-o ajut? Poate nu-mi place sau poate nu pot să-i ajut.

La primul contact cu familia nu o să faci nicio promisiune. O să evaluezi situația și o faci un plan de ajutor. Tu nu ai obligația de a ajuta. Tu faci asta pentru că ești un om bun și vrei să ajuți copii buni.

Ce obligații îmi asum? Îmi este frică de responsabilitate.

Tu nu ești vinovat pentru situația nefericită a unei familii și nici nu ești răspunzător pentru destinul lor. Îți vei asuma obligația de a ajuta abia după ce vei semna un contract cu familia pe care vrei s-o ajuți (cand vei înțelege cât și cum vrei să ajuți) și chiar și atunci, obligația este mai degrabă morală.

Sunteți siguri că proiectul Cauza Mea este o idee bună?

Da. Sunt mulți oameni buni care au nevoie de îndrumare pentru a-i ajuta pe alții. A venit momentul să ne implicăm.

Lumea spune că sunt ciudat/ciudată pentru că vreau să fac asta și că nu e treaba mea.

Imaginează-ți România peste 5 ani când vor fi o sută de mii de oameni care ajută. Dacă poți face asta, atunci merită să te implici acum.

Alte întrebări: